Klinična prehrana I

Vsebina predmeta:

Izvajalci:

 

 

Klinična prehrana I:

  • Spoznavanje pogostejših akutnih in kroničnih stanj. 
  • Bolezni prebavil. 
  • Bolezni jeter in trebušne slinavke. 
  • Bolezni imunskega sistema in alergije. 
  • Bolezni ledvic. 
  • Nekatere bolezni centralnega živčevja. 
  • Bolezni presnove maščob (dislipidemije). 
  • Maligna obolenja in zapleti zdravljenja malignih obolenj. 
  • Posebnosti prehrane novorojenca in dojenčka. 
  • Prirojene bolezni presnove. 
  • Debelost. 
  • Ocena prehranskega stanja. 
  • Sestava, uporaba in analiza dietnega dnevnika (intervjuja). 
  • Razumevanje klinične ocene stanja prehranjenosti (merive in biokemija). 
  • Ocena prehranskega vnosa glede na energijski vnos in glede na sestavo po posameznih skupinah hranil. 
  • Ocena ustreznosti vnosa glede na trenutno bolezensko stanje bolnika. 
  • Razumevanje navodil sodelujočega zdravstvenega osebja in sodelovanje pri izdelavi strategije zdravljenja. 
  • Načrtovanje diet in spremljanje programa klinične dietoterapije. 
  • Sestava diete za posameznega bolnika med zdravljenjem v bolnišnici. 
  • Prehranski plan ob odpustu iz bolnišnice. 
  • Dietno svetovanje ob ambulantnih obiskih bolnikov. 
  • Dietno svetovanje pri novorojencih in dojenčkih. 
  • Spremljanje poteka dietne obravnave. 
  • Beleženje vodenja bolnika in sooblikovanje zdravstvene dokumentacije.

 

Preverjanje znanja:

  • Kolokvij iz vaj,
  • Izpit, sestavljen iz preglednega pismenega dela in ustnega izpita.

 

  • Študijska literatura:

    Osnovna literatura: 
    Garrow J, James WPT, Ralph A. Human Nutrition and Dietetics. 10th edition. London: Churchill Livingstone, 2000 
    Sarah ML. Roland WL. Fundamentals of clinical nutrition 2nd ed. St. Louis [etc.] : Mosby, 1998 

    Dopolnilna literatura: 
    Stanfield PS, Hui YH. Nutrition and Diet Therapy. 4th edition. Self-Instructional Modules. American Dietetic Association. Jones and Bartlett Publishers Inc., 2003 
    Nelson JK, Moxness KE, Gastineau CF, Jensen MD. Mayo Clinic Diet Manual: A handbook of nutrition Practice, 1994 
    Sobotka L. Basics in Clinical Nutrition, Edited for ESPEN Courses, 2nd edition. Praha: GalĂ©n, 2000 

    Dodatna literatura: 
    A.S.P.E.N. Board of Directors and The Clinical Guidelines Task Force: August D, Teitelbaum D, Albina J, Bothe A, Guenter P, Heitkemper M, Ireton-Jones C,. Mirtallo J M; Seidner D, Winkler M. Guidelines for the Use of Parenteral and Enteral Nutrition in Adult and Pediatric Patients. JPEN Journal of Parenteral and Enteral Nutrition; 26:Suppl 1., 2002Intenetni naslov:http://www.nutritioncare.org/publications/2002guidelines.pdf 
    Rombeau J L, Rolandeli RH. (eds) Clinical Nutrition: Parenteral nutrition, 3rd edition. Philadelphia: W.B. Saunders Co., 2001

Prijava VIS

Prijava e-učilnica