Senzorika

Vsebina predmeta:

 

Izvajalci:

 

Senzorika:

  • Predavanja 
  • Zgodovina senzoričnega ocenjevanja. 
  • Kratek pregled razvoja senzoričnega ocenjevanja s poudarkom na razvoju senzoričnega ocenjevanja oljčnih olj. 
  • Fiziološke osnove senzoričnega ocenjevanja (zaznava okusov, zaznava vonja, tipne zaznave, svetlobne zaznave). 
  • Metode senzoričnega ocenjevanja. 
  • Preskusi občutljivosti (diskriminacijski testi). 
  • Preskusi za določanje različnih pragov. 
  • Preskusi za ugotavljanje tujih okusov. 
  • Preskusi razlikovanja. 
  • Preskus s primerjavo v parih SIST ISO 5495. 
  • Preskus "triangel" SIST ISO 4120. 
  • Preskus duo-trio SIST ISO 10399. 
  • Preskus "dva iz petih". 
  • Preskusi s pomočjo lestvic in razredov. 
  • Razvrščanje - SIST ISO 8587. 
  • Klasifikacija. 
  • Uvrščanje. 
  • Točkovanje. 
  • Kvalitativni testi. 
  • Profiliranje arome. 
  • Profiliranje teksture. 
  • Kvantitativna opisna analiza. 
  • Potrošniški testi. 
  • Sprejemljivost izdelkov. 
  • Hedonsko ocenjevanje. 
  • Statistična obdelava podatkov senzoričnih analiz. 
  • Seminar: 
  • Študentje izberejo živilo, določijo osnovne karakteristične značilnosti, obdelava podatkov ankete. 
  • Splošni in nekateri specifični pogoji za izvedbo senzoričnega ocenjevanja. 
  • Zahteve standarda SIST ISO 6658. 
  • Prostor. 
  • Preskuševalci- SIST ISO 8586. 
  • Oprema. 
  • Senzorični slovar. 
  • Osnovni senzorični slovar. 
  • Specifični senzorični slovarji. 
  • Senzorično ocenjevanje oljčnih olj v skladu z EU Uredbo 2568/91 in dopolnilnimi aneksi. 
  • Senzorično ocenjevanje namiznih oljk v skladu s standardom COI. 
  • Senzorično ocenjevanje balzamičnega kisa. 
  • Senzorično ocenjevanje vina. 
  • Senzorično ocenjevanje medu. 
  • Pomen senzoričnega ocenjevanja pri zaščitenih kmetijskih izdelkih (označbe geografskega porekla).

 

Preverjanje znanja:

  • Seminarska naloga, 
  • Nastop,
  • Aktivno sodelovanje pri predavanjih, 
  • Aktivno sodelovanje pri seminarjih in aktivno sodelovanje pri seminarski pripravi na vaje, 
  • Kolokviji,
  • Izpit.

 

  • Študijska literatura:
    Osnovna literatura: 
    Meilgaard, Civille, Carr: Sensory Evaluation Techniques, 3rd Edition.London CRC Press, 1999 
    A.Plestenjak, T.Golob, V.Škrabanja, J.Bertoncelj: Preskušanje senzoričnih sposobnosti pri usposabljnaju pokuševalcev vina, mošta in drugih proizvodov iz grozdja in vina. Ljubljana: Biotehniška fakulteta, 2003. 41 str. 
    E.Pagliarini: Valutazione sensoriale, Aspettti teorici,pratici e metodologici. Milano: Ulrico Hoepli, 2002 
    Dopolnilna literatura: 
    G. De Felici: L olio e i sensi. Rim: Edilibritalia, 2002 
    Dodatna literatura: 
    COI/T.20/Doc.no.15/Rev.1. Organoleptic assesment of virgin olive oil,1996 
    SIST ISO 1039, ISO 5495, ISO 8587

Prijava VIS

Prijava e-učilnica