Dietetika v javnem zdravju

Vsebina predmeta:

 

Izvajalci:

 

Dietetika v javnem zdravju:

  • Uvod v javno zdravje in javno zdravstvene vidike prehrane in dietetike. 
  • Načela in osnovni koncepti dietetike v javnem zdravju. 
  • Populacijski zdravstveni pristopi pri prehranskih intervencijah in intervencijah v dietetiki. 
  • Pristopi evaluacije javnega zdravja z vidika prehrane in dietetike. 
  • Javno zdravstveni vidiki prehrane in management kroničnih nenalezljivih bolezni (debelost, kardiovaskularne bolezni, sladkorna bolezen tipa II, rak). 
  • Evaluacija svetovanja s področja dietetike v luči javnega zdravja. 
  • Globalni in evropski pristopi javnega zdravja z vidika prehrane in dietetike. 
  • Prehranska in živilska politika. 
  • Metodologije prehranskega raziskovanja. 
  • Epidemiologija prehrane in dietetike. 
  • Skupne razvojne strategije. 
  • Determinante zdravja. 
  • Modeli promocije zdravja na populacijski ravni. 
  • Merjenje vnosa hrane/živil. 
  • Ocena prehranskega statusa osebe/bolnika. 
  • Ugotavljanje prehranskih navad in količin zaužite hrane s posebnim ozirom na zahteve prehranske terapije. 
  • Primeri obravnave primerov ugotavljanja prehranskega statusa in prehranskih navad. 
  • Načrtovanje prehrane. 
  • Osnove varnosti živil. 
  • Individualno načrtovanje prehrane bolnika, vključujoč socialno-ekonomske, verske, etične, kulturne in zgodovinske vidike. 
  • Prehransko svetovanje in komunikacija. 
  • Metode in strategije svetovanja na področju dietetike. 
  • Delo in pristojnosti dietetika v zdravstvenem timu. 
  • Organizacija in etika prehranske podpore ter etika svetovanja na področju dietetike. 
  • Vpliv hranil na imunološki odgovor in vloga dietetika pri svetovanju. 
  • Posebnosti prehrane v posameznih življenjskih obdobjih. 
  • Posebnosti prehrane v zahtevnih pogojih okolja in pri različnih telesnih aktivnostih. 
  • Klinična prehrana pri različnih bolezenskih stanjih. 
  • Parenteralna in enteralna prehrana. 
  • Monitoring prehranske podpore. 
  • Analiza energijskega in hranilnega vnosa. 
  • Metode evalvacije v javnem zdravju in dietetike. 

 

  • Študijska literatura:
    Temeljna literatura: 
    Hlastan Ribič C. Zdrava prehrana. Skripta za študente medicine. Ljubljana 2009, Medicinska fakulteta. 
    Gibney MJ, Margetts BM, Kearney JM., Arab L. 2004. Public Health Nutrition. Great Britain, Blackwell Publishing: 378 p. 
    Mahan K, Escott-Stump S. Krause's Food, Nutrition ? Diet Therapy (12th ed). W B Saunders Company, Philadelphia, 2008. 
    Whitney EN. Cataldo CB, Rolfes SR, 2006. Understanding normal and clinical nutrition. West/Wadsworth, seventh edition, 958 s. 
    Katsilambros N, Dimosthenopoulos C, Kontogianni MD, Manglara E, Poulia KA. 2010. Clinical Nutrition in Practice. Wiley-Blackwell. 232 s. 
    Referenčne vrednosti za vnos hranil / Referenzwerte für die nährstoffzufuhr / Nemška družba za prehrano (DGE) (Oblikovanje, razvoj in prevod: Delovna skupina za pripravo "Referenčnih vrednosti za vnos hranil"). 1. izdaja prevoda v Sloveniji, Ljubljana, 2003. 
    Eržen I, Gajšek P, Hlastan Ribič C, Kukec A. Zdravje in okolje. Izbrana poglavja. Skripta za študente medicine. Ljubljana 2010, Medicinska fakulteta 

 

 

Prijava VIS

Prijava e-učilnica