Prehrana in možgani

Vsebina predmeta:

 

Izvajalci:

Prehrana in možgani:

Pri izbirnem predmetu Prerana in možgani študent spozna vlogo živčevja pri prebavi, vlogo centralnega živčevja pri zaznavanju hrane in kako določeni predeli možganov komunicirajo s prebavnim traktom s pomočjo signalnih molekul. Poleg tega slušatelj spozna, kako vnos določene vrste hrane vpliva na izbrane dele možganov in obratno, oboje kratko- in dolgoročno, kar se lahko v primeru nepravilne izbire hrane končno odraža v odstopanju od normalnega delovanja možganov. Poznavanje vpliva hrane na možgane bo študent uporabil v sposobnosti oblikovanja učinkovitejših strategij pri oblikovanju diet za paciente, ki bodo preprečile dolgoročne spremembe v možganih. Slušatelj bo tako razumel povezavo med hrano, dieto, telesno homeostazo hranil, kognicijo, obnašanjem in psihologijo.

 

Preverjanje znanja:

          Pisni izpit z odprtimi vprašanji in z vprašanji z večimi možnimi odgovori.
 

  • Študijska literatura:

    Principal book:

    • How gut and brain control metabolism, 1rst ed. 2014. Delhanty, van der Lely (Eds.), Karger A.G.

     

    Selected chapters from the following books:

    • Principles of Neural Science, 5th ed. 2012. Kandel, Schwartz, Jessell, Siegelbaum, Hudspeth (Eds.), McGraw-Hill companies Inc.
    • Metabolic syndrome and neurological disorders, 1rst ed. 2013. Farooqui, Farooqui (Eds.), Wiley-Blackwell Inc.
    • Nutrition and traumatic brain injury - Improving acute and subacute health outcomes in military personnel, 2011. Erdman, Oria, Pillsbury (Eds.), National Academies press

     

    Scientific review papers:

    • Karatsoreos, Thaler, Borgland, Champagne, Hurd, Hill. 2013. Food for Thought: Hormonal, Experiential, and Neural Influences on Feeding and Obesity. J Neurosci, 33(45), 17610-17616.
    • Meye, Adan. 2014. Feelings about food: the ventral tegmental area in food reward and emotional eating. Trends Pharmacol Sci, 35(1), 31-40.
    • Yon, Mauger Pickavance. 2013. Relationships between dietary macronutrients and adult neurogenesis in the regulation of energy metabolism. Br J Nutr, 109(9), 1573-1589.
    • Prado, Dewey. 2014. Nutrition and brain development in early life. Nutr Rev, 72(4), 267-284.
     
     

 

 

Monika Santorini, študentka dietetike
“Dodiplomski študij Zdravstvene nege na UP FVZ je zelo dinamičen in pester. Poleg predavanj, ki nam dajejo teoretično podlago, lahko novo pridobljeno znanje s pridom uporabljamo na kliničnih usposabljanjih in tudi kasneje pri svojem delu. Če te zanima delo z ljudmi in področje zdravstva, je to študij zate!” - Mirko Ilić, študent študijskega programa Zdravstvena nega UP FVZ
Monika Santorini, študentka dietetike
“Za študij dietetike sem se odločil, saj je to področje zelo perspektivno. V današnjih časih se soočamo z "epidemijo debelosti" in smo to kar jemo. Prav tako, je to edini študij v Sloveniji na področju prehranskega svetovanja, ker pa študij poteka na obali je to še samo dodaten plus. V času študija pridobiš ogromno teoretičnega znanja, ki ga lahko v času praktičnega usposabljanja podkrepiš s teorijo. Če te zanima zdrav način življenja in želiš svoje znanje deliti naprej potem je zagotovo študij Dietetike prava izbira zate.” - Žan Virtnik, študent študijskega programa Prehransko svetovanje - dietetika
Monika Santorini, študentka dietetike
“Na Fakulteto za vede o zdravju sem se vpisala, ker me je pritegnila študijska smer Prehransko svetovanje - dietetika. Ko sem razmišljala, da se vpišem v ta program, nisem vedela kakšne kompetence in znanja pridobimo po 3 letih študija, vendar sem po obisku informativnega dne ugotovila, da je to smer zame, saj tekom študija spoznaš vpliv hrane na človeško telo in zakaj je pomembno, da je naša hrana kakovostna. S študijskim programom Dietetike sem zadovoljna, študirati na obali pa ima tudi svoj čar.” - Nina Medved, študentka programa Prehransko svetovanje - dietetika

Študenti o nas

Prijava VIS

Prijava e-učilnica