strokovno izobraževanje Celiakija in uravnotežena prehrana brez glutena

CELIAKIJA IN URAVNOTEŽENA PREHRANA BREZ GLUTENA

Predavala: Aja Kocuvan Mijatov, mag. dietet.   

Aja Kocuvan Mijatov, mag. dietet., se je z brezglutensko dieto v vsakdanjem življenju srečala pred 7 leti. Kot univ. dipl. molekularna biologinja je želela več vedeti in razumeti o procesih presnove in vplivu brezglutenske diete na naše telo, zato je zaključila magistrski študij dietetike in se sedaj z veseljem tudi profesionalno ukvarja z načinom prehrane in življenjem brez glutena. Aktivno sodeluje s Slovenskim društvom za celiakijo ter pri dogodkih, kjer se osvešča o pomenu brezglutenske prehrane pri bolnikih s celiakijo ali drugih bolnikih, ki so na gluten preobčutljivi.

Udeležencem izobraževanja je bil predstavljen pomen brezglutenske diete in njena uravnotežena sestava za bolnike s celiakijo. Spoznali so osnovna pravila brezglutenske prehrane, prav tako so bila predstavljena pravilna izbira živil brez glutena, pomen branja in razumevanja deklaracij, pravilno shranjevanje živil, upoštevanje higienskega režima pri pripravi in uživanju brezglutenske prehrane, priprava uravnoteženega brezglutenskega jedilnika za zagotavljanje dnevnih potreb vseh pomembnih hranil ter vitaminov. Na delavnici je bilo predstavljeno na predavanju postavljeno v prakso, udeleženci so spoznali, kako poteka prehransko svetovanje pri bolniku s celiakijo ter pripravili uravnotežene brezglutenske jedilnike za različne bolnike s celiakijo.

 

Trajanje:

5 pedagoških ur; 3 pedagoške ure teoretično predavanje, 2 pedagoški uri delavnica.

 

Potek: 
15.15 – 15.30 Registracija udeležencev
15.30 – 17.45 (135 min): Pomen brezglutenske diete in njena uravnotežena sestava

za bolnike s celiakijo

17.45 – 18.00 ODMOR
18.00 – 19.30 (90 min): Delavnica s praktičnim prikazom prehranskega svetovanja ter
oblikovanjem uravnoteženih brezglutenskih jedilnikov

Prijava VIS

Prijava e-učilnica