Študenti UP FVZ na tekmovanju ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2015
Objavljeno 22. 05. 2015
študentsko

Na Gospodarski zbornici Slovenije je v sredo 20. 5. 2015 potekalo nacionalno tekmovanje za razvoj inovativnih živilskih izdelkov. Sodelovalo je šest ekip študentov iz treh Univerz (UL, UM, UP). Tekmovanja se je udeležila tudi skupina iz Univerze na Primorskem, pod mentorstvom Tadeje Jakus, ki so jo sestavljali: Ana Dobnik, Tjaša Trobec, Peter Jantol (UP, Fakulteta za vede o zdravju, Dietetika) in Petra Cvetek (UP, FAMNIT, Aplikativna kineziologija). 

 

Študentje so razvili nov živilski izdelek POWER BUCKY (ajdovi piškoti z zelenim čajem), ki je ustrezal zahtevnim kriterijem ocenjevanja. Poseben poudarek tekmovanja in ocenjevanja je bil na eko-inovativnem vidiku izdelka, tržni privlačnosti in ustreznosti za industrijsko proizvodnjo. Študentje Dietetike in Aplikativne kineziologije so poskrbeli za  izdelavo izdelka, ki bo pripomogel k ohranjanju našega zdravja, obenem pa se zavedajo pomena ohranjanja gozdov in narave. Sladkoba rožičeve moke, lipovega medu in jabolčnega soka, visoka vsebnost beljakovin čičerikine in ajdove moke ter prisotnost vlaknin ter pomembnih polifenolov, ki izhajajo iz ajde in zelenega čaja, so glavni prehranski aduti piškotov Power Bucky. Z večino surovin ekološkega porekla, embalažo, ki jo lahko recikliramo in priloženim semenom lipe pa so poskrbeli za ohranjanje naše narave in gozdov.

 

Tekmovanje je potekalo v več različnih delih: Izdelati je bilo potrebno izdelek in embalažo, spisati pojasnjevalno-tehnični dosje, predstaviti svoj izdelek pred komisijo in pripraviti degustacijo izdelka.

 

Pot ni bila lahka, ampak študentje so zmogli priti do konca in bili so odlični, za kar jim iskreno čestitamo!

 

Uradna razglasitev rezultatov in zmagovalcev bo potekala 3. 6. 2015 v Portorožu v okviru dogodka »15. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij«.

Več fotografij v fotogaleriji.

  

 

Monika Santorini, študentka dietetike
“Dodiplomski študij Zdravstvene nege na UP FVZ je zelo dinamičen in pester. Poleg predavanj, ki nam dajejo teoretično podlago, lahko novo pridobljeno znanje s pridom uporabljamo na kliničnih usposabljanjih in tudi kasneje pri svojem delu. Če te zanima delo z ljudmi in področje zdravstva, je to študij zate!” - Mirko Ilić, študent študijskega programa Zdravstvena nega UP FVZ
Monika Santorini, študentka dietetike
“Za študij dietetike sem se odločil, saj je to področje zelo perspektivno. V današnjih časih se soočamo z "epidemijo debelosti" in smo to kar jemo. Prav tako, je to edini študij v Sloveniji na področju prehranskega svetovanja, ker pa študij poteka na obali je to še samo dodaten plus. V času študija pridobiš ogromno teoretičnega znanja, ki ga lahko v času praktičnega usposabljanja podkrepiš s teorijo. Če te zanima zdrav način življenja in želiš svoje znanje deliti naprej potem je zagotovo študij Dietetike prava izbira zate.” - Žan Virtnik, študent študijskega programa Prehransko svetovanje - dietetika
Monika Santorini, študentka dietetike
“Na Fakulteto za vede o zdravju sem se vpisala, ker me je pritegnila študijska smer Prehransko svetovanje - dietetika. Ko sem razmišljala, da se vpišem v ta program, nisem vedela kakšne kompetence in znanja pridobimo po 3 letih študija, vendar sem po obisku informativnega dne ugotovila, da je to smer zame, saj tekom študija spoznaš vpliv hrane na človeško telo in zakaj je pomembno, da je naša hrana kakovostna. S študijskim programom Dietetike sem zadovoljna, študirati na obali pa ima tudi svoj čar.” - Nina Medved, študentka programa Prehransko svetovanje - dietetika

Študenti o nas

Prijava VIS

Prijava e-učilnica